Att tänka på

Spanien är en sann medelhavspärla för turister, och generellt är acceptansen och toleransen mot turister och våra egenheter stor. Däremot finns det tyvärr en del kriminella element i landet (som i de flesta länder), och framför allt är det ficktjuvar man bör vara på sin vakt mot. Speciellt vid stora turistattraktioner och gågator som La Rambla är det extra viktigt att hålla koll på väskor och plånböcker.

 

En annan viktig sak att tänka på är att Spanien har euro som officiell valuta. Även om du förmodligen är van vid att resa till EMU-länder och betala med euro kan det vara lätt att glömma bort hur mycket det faktiskt kan bli i svenska kronor. Fyra euro för en stor mjukglass är väl inte så farligt tänker man, och missar att det är närmare fyrtio kronor. Betala inte mer för saker bara för att du är i Spanien, priserna ligger i linje med, eller något under, de svenska så om någon begär fyrtio kronor för en glass är det dags att tänka sig för.

 

Utöver dessa två saker är Spanien känt för att vara ett fint och gästvänligt land med hög kvalitet på mat och dryck, och frånvaro av några farligare sjukdomar. I en del städer kommer du behöva köpa dricksvatten på flaska då man på många håll har problem med saltvatten som tränger sig ner genom det porösa spanska berget och blandar sig med grundvattnet. Det går dock fortfarande bra att duscha och tvätta sig i om inget annat anges.

 

Tänk på att kolla upp din reseförsäkring och ditt pass innan du åker, så ska det inte vara några större problem oavsett vad som skulle ske.

Boka Spanienresa